Kantaan liittymisestä kirjoitetut viralliset ohjeistukset voivat vaikuttaa epäselviltä ja työläiltä. Tämä johtuu pitkälti siitä, että ne ovat kirjoitettu suuria terveydenhuollon organisaatioita eikä itsenäisiä ammatinharjoittajia ajatellen. Tässä kirjoituksessa on koottu keskeiset käytännön toimet Kantaan liittymisestä sekä psykoterapeutille yleisesti että ottaessaan käyttöön MinduuPron.

Hanki sote-ammattikortti

Kokonaisuudessaan Kantaan liittyminen edellyttää itsenäiseltä ammatinharjoittajalta potilastietojärjestelmän lisäksi terveydenhuollon ammattihenkilön DVV-varmennekorttia (sote-ammattikortti), kortinlukijaa ja liittymishakemuksen sekä omavalvontasuunnitelman tekemistä.

MinduuPro on suunniteltu avaimet-käteen periaatteella ja psykoterapeutti joutuu näistä itse huolehtimaan ainoastaan sote-ammattikortin hankkimisesta.

Käyttäjätunnuksen ja salasanan sijaan ammatinharjoittaja tunnistautuu käytännössä Kanta-järjestelmään sirullisen varmennekorttin avulla. Terveydenhuollon ammattihenkilön varmennekortin hankkimiseen tai päivittämiseen (edellyttää sirullista korttia, joka sisältää tiedon psykoterapeutin pätevyydestä) kannattaa ryhtyä etukäteen, koska se on yleensä parin viikon prosessi. Kortin hakeminen edellyttää hakemuksen jättämistä paikan päällä rekisteröintipisteessä.

Tilaa kortinlukija tai hanki MinduuPron kautta

Mikäli tietokoneessasi ei ole kortinlukijaa sisäänrakennettuna (luottokortin mentävä kapea aukko), kortin siru luetaan tietokoneeseen liitettävällä erillisellä kortinlukijalla. Kortinlukija on pienimmillään noin muistitikun kokoinen laite, johon kortti laitetaan. Kortinlukijoiden hinnat liikkuvat muutamassa kymmenessä eurossa ja niitä voi ostaa mm. nettikaupoista.

MinduuPro:n tapauksessa kortinlukijan voi tilata samalla, kun tilaa itse järjestelmän.

Tee Kanta-liittymishakemus tai anna meidän hoitaa koko prosessi

Itse Kantaan liittyminen edellyttää sähköisen liittymishakemuksen täyttämistä. MinduuPro:ssa et kuitenkaan joudu huolehtimaan tästä, koska Minduu tekee hakemuksen puolestasi Kelalle.

Suorita käyttöönottokoe (tai älä)

Ennen Kantaan liittymistä suoritat yleensä aluksi vielä teknisen käyttöönottokokeen. Tässä testataan käyttämääsi järjestelmää eikä omaa osaamistasi. MinduuPro:ssa myös tästä on kuitenkin huolehdittu puolestasi.

Kirjoita omavalvontasuunnitelma VS. lataa valmis pohja psykoterapeuteille

Lopulta Kantaan liittyessä edellytetään psykoterapeutilta Tietoturvasuunnitelmaa. Suunnitelma sisältää yrityksen tietoturvallisuuteen liittyviä käytäntöjä ja tietoja sisältäen myös tekniset tietosuojatiedot käytetyistä tietojärjestelmistä.

MinduuProssa psykoterapeutti saa esitäytetyn suunnitelman, jossa on MinduuPro:n yksityiskohtien lisäksi kirjattu yleisimmät psykoterapian ammatinharjoittajien käytäntöjä koskevat tiedot.

Opettele kirjaamisen käytännöt vs. käytä MinduuPron valmiita pohjia ja opasta

Kun Kantaan alkaa kirjata, tulee lisäksi käyttää THL:n rakenteisen kirjaamisen otsikoiden ja näkymien mukaisesti. Yleensä järjestelmätoimittaja suosittelee rakenteisen kirjaamisen harjoittelemista muutamia kuukausia jo ennen Kantaan liittymistä.

MinduuPro:ssa järjestelmä kuitenkin hoitaa kokonaan rakenteisen kirjaamisen otsikoinnit puolestasi. Valitset vain merkinnän tyypin psykoterapiaan räätälöidyistä vaihtoehdoista kuten “Tutustumiskäynti” tai “Psykoterapiakäynti”.

Ottaessasi MinduuPro:n käyttöön saat myös selkokielisen ohjeen, jonka avulla voit muistuttaa itseäsi psykoterapiassa tehtävien potilasasiakirjamerkintöjen suosituksista.

 

Haluatko nähdä miten MinduuPro toimii? - Varaa aika etädemoon

Jos et löydä sopivaa aikaa varauskalenterista, lähetä viesti meille pro(at)minduu.fi .