Uudessa What’s Next in Mental Health -podcastissa Minduun Helena keskustelee asiantuntijoiden kanssa mielenterveyskentän kiistakysymyksistä, tulevaisuuden visioista ja tieteen ja teknologian tuomista mahdollisuuksista. Podcast-sarjassa käsitellään esimerkiksi psykoterapiakentän pirstoutuneisuutta, diagnoosijärjestelmän uudistamispyrkimyksiä ja virtuaaliterapian kehitystä.

Ensimmäisessä jaksossa keskustellaan psykoterapiatutkija ja emeritusprofessori Bruce Wampoldin kanssa psykoterapioiden vertailun sudenkuopista ja siitä, mihin vaihtoehtoisesti tulisi keskittyä. Podcastin löydät Spotify ja Apple podcasts -alustoilta.


Henkilökuvassa Bruce Wampold

  • Psykoterapiatutkija ja psykologian professori emeritus
  • Toiminut mm. Modum Bad psykiatriakeskuksen tutkimusinstituutin johtajana Norjassa
  • Amerikan psykologiyhdistyksen ja Psykoterapian tutkimusyhdistyksen (Society for Psychotherapy Research) palkitsema
  • Psykoterapian kontekstuaalisen mallin kehittäjä

Väittely siitä, onko psykoterapiamuodoista jokin toista parempi on alkanut varhain. Vuosituhannen alussa professori emeritus Bruce Wampoldin kirja The Great Psychotherapy Debate nosti ensimmäisellä painoksellaan keskustelun uudelle tasolle. Siinä ja 2015 julkaistussa uusintapainoksessa käydään laajasti ja tarkkasilmäisesti läpi aiheen meta-analyysejä ja tutkimustuloksia.

Wampoldin kontekstuaalisen mallin mukaan keskiössä ovat terapiasuhde, terapiassa kehittynyt selitys asiakkaan vaikeuksista ja selityksen kanssa sopusoinnussa olevat terapeuttiset toimet. Mallissa esim. terapeuttien väliset erot nähdään suuntausten välisiä eroja merkittävämpinä. Minduun Helena Service haastatteli Wampoldia ja kysyi tämän näkemyksistä, psykoterapian tulevaisuudesta ja siitä, mihin alan tulisi keskittyä.

Kuuntele jakso Spotifyssa

Kuuntele jakso Apple Podcastissa