Pyrkimys löytää tehokkaimmat psykoterapiamuodot eri häiriöihin on tuottanut vain rajallisesti hyötyä terapian tuloksellisuudelle. Terapiamuotojen kilpailuasetelmaan nojaava tutkimus on valaissut ehkä pikemmin, millainen psykoterapiatutkimus ei ainakaan yksinään riitä alan vaikuttavuuden edistämiseen kuin sitä, millainen tutkimus alaa parhaiten kehittäisi. Tieteellistä keskustelua on päinvastoin käyty siitäkin, onko kognitiivisen käyttäytymisterapian teho masennuksen hoidossa jopa merkittävästi laskenut vuosikymmenten saatossa.

Tutkimus on kuitenkin tunnistanut useita tapoja vahvistaa hoitotuloksia räätälöimällä psykologisia hoitoja yksilölle. What’s Next in Mental Health? -podcastissa keskustellaan yhden psykoterapian vaikuttavuustutkimuksen jättiläisen, amerikkalaisen professori John Norcrossin kanssa siitä, mitä hoidon ulottuvuuksia muokkaamalla terapeutti voi parantaa tarjoamansa hoidon vaikuttavuutta. Norcross kertoo myös näkemyksensä siitä, mihin suuntaan psykoterapiasuuntaukset kehittyvät, miksi psykiatrian Käypä hoito -tyyppiset hoitosuositukset ovat harhaanjohtavia ja millaiset hoitosuositukset olisivat hänestä tarkoituksenmukaisemmat.

Henkilökuvassa John Norcross
– Psykologian professori ja laitoksen johtaja Scrantonin yliopistossa
– Kliinisen psykiatrian professori SUNY Upstate Medical School – yliopistossa
– Toiminut puheenjohtajana kliinisen psykologian ja psykoterapian jaostoissa USA:n psykologiyhdistyksessä (APA) sekä useissa arvostetuissa psykologian ja psykoterapian yhdistyksissä.
– Yli 400 julkaisua
– Ollut mukana kirjoittamassa yli 20 kirjaa mukaanlukien Personalizing psychotherapy, Psychotherapy Relationships that Work -kirjasarja sekä APA Handbook of Clinical Psychology

 

Kuuntele jakso

Katso myös muut jaksot

 

Kun täppäät podcast-appissasi seuraavasi What’s Next in Mental Healthia, pysyt ajantasalla uusimmista jaksoista.