”Tiimin arvot heijastuvat kaikkeen mitä teemme.”

Yhteiskunnallisen yrityksen näkökulmasta liiketoiminta on väline, jolla edistetään yhteiskunnallista hyvää.

Tämä näkyy selkeästi kaikessa, mitä Minduu tekee. Yrityksen arvomaailma ei ole kuitenkaan päälle liimattua, vaan tulee työntekijöiltä, yrityksen perustaja Henri Valvanne kertoo.

”Meillä ei ole seinällä taulua, jossa lukisi jotkin arvot, jotka eivät tarkoita mitään. Meidän työntekijöidemme arvot heijastuvat yrityksen kautta kaikkeen toimintaamme, eli ne ovat käytännössä samat. Kukaan ei joudu teeskentelemään, että omat arvot olisivat erilaiset kuin yrityksellä. Se on ollut pienessä tiimissä mahdolllista.”

Henrin mukaan Minduun arvot näkyvät siinä, miten he toimivat ja kohtelevat ihmisiä. Heille tärkeitä asioita ovat esimerkiksi oikeudenmukaisuus, tasa-arvo, ja muiden auttaminen – josta koko yritys sai alkunsa.

Minduu perustettiin, koska Henrillä oli halu auttaa muita ihmisiä.

Yritys, joka pitää huolta ihmisistään

Minduun periaatteisiin kuuluu, että omien työntekijöiden hyvinvoinnista huolehditaan.

Työntekijöiden mukaan esimerkiksi työterveyspalvelut ovat huipputasoa ja terveyteen liittyvistä asioista pyritään puhumaan mahdollisimman avoimesti. Kuten kaikesta muustakin.

Työpaikka joustaa eri elämäntilanteiden, esimerkiksi työntekijöiden lasten sairasteluiden takia. Ja kun yksi työntekijä oli jäämässä vanhempainvapaalle, jolloin tulot pienenevät, kollegat ryhtyivät miettimään tapoja tukea häntä.

”Yritys joustaa ihmisten tarpeiden mukaan eikä niin, että yritetään saada ihmisiä joustamaan yrityksen tarpeiden mukaisesti”, sanoo Minduun työntekijä ja osakas, psykoterapian erikoispsykologi Helena Service.

Työntekijöiden hyvinvoinnin vuoksi Minduussa on myös yhdessä päätetty, ettei työkäytössä käytetä sosiaalista mediaa.

Minduun tiimiä kesäpäivillä

Työntekijät ja yrittäjä samalla viivalla

Minduun työntekijöillä on autonomiaa valita tapansa toteuttaa asioita.

Henri kertoo, että hän halusi antaa saman vapauden työntekijöille, joka hänellä itsellään on yrittäjänä.

”Minusta olisi vähän outoa, jos minä voisin ilmoittaa, etten tule töihin, jos on ollut rankka viikko, mutta kukaan muu ei saisi tehdä niin.”

Minduulla on kaksi toimipistettä, Helsingissä ja Tampereella, mutta työntekijät valitsevat, haluavatko tehdä etätyötä vai tulla toimistolle. Yhteisiä tapaamisia on noin kerran kuussa.

Tampereella työskentelevät Erno ja Teemu kertovat, että Minduussa on luotu työnteolle hyvät puitteet ja luottamuksen ilmapiirin.

”Aika lailla luotetaan siihen, että kun on jotain työn alla, niin siinä kestää minkä se kestää”, sovelluskehittäjänä toimiva Erno toteaa. Hänen vastuullaan on ollut MinduuPro -palvelun rakentaminen alusta alkaen.

Kuten monet Minduun työntekijät, myös Erno hakeutui yritykseen kuultuaan siitä hyvää. Vuosien varrella Minduu on vetänyt puoleensa ihmisiä, joiden asiantuntijuus ja persoona ovat kehittäneet yritystä siksi, mitä se tänä päivänä on. Työntekijöiden vaihtuvuus on ollut olematonta.

Ensimmäinen kerta, kun tuottoa jaettiin

Yhteiskunnallisen yrityksen periaatteisiin kuuluu, että osa yrityksen voitoista käytetään yhteiskunnalliseen hyvään. Minduun 10-vuotispäivän kynnyksellä, joulukuussa 2024, yritys kykeni ensimmäistä kertaa lahjoittamaan rahaa hyväntekeväisyyteen.

Lahjoituskohteet päätettiin tietenkin yhdessä.

”Henri antoi tietyn summan, ja saimme keskenämme miettiä, minkä verran me tarvitsemme työntekijöiden palkitsemiseen tai virkistystoimintaan. Kävimme keskustelun, jossa me totesimme, että itse asiassa haluaisimme laittaa tästä rahasta ison osan johonkin hyvään tarkoitukseen”, Helena kertoo.

Tiimi päätti, että yhteinen potti lahjoitetaan Luonnonperintösäätiölle. Sen lisäksi jokainen sai käyttöönsä pienemmän summan, jonka kohteen sai päättää itse.

Helena, joka on ollut mukana Minduussa lähes alusta asti, iloitsee yhden tärkeän päämäärän saavuttamisesta.

”Tuntuu hyvältä, että olemme rakentaneet jotain, joka on hyödyllistä – ja lisäksi meille kertyy ylimääräistä, josta riittää myös omien seinien ulkopuolelle. Se on kyllä palkitsevaa.”

Lue lisää: Yhteiskunnallinen ongelma ja ratkaisu siihen – Minduun tarina pähkinänkuoressa

 

Kirjoittanut Sari Sakala

Artikkelikuva: John Schnobrich, Unsplash