Etätapaamiset ovat vyöryneet kertaheitolla osaksi monen psykoterapeutin arkea. Kokosimme 9 vinkkiä hyvän kokemuksen edistämiseksi niin psykoterapeutille tai psykologille kuin asiakkaallekin.

1. Valitse sopiva järjestelmä

Valitse järjestelmä, joka on luotettava ja helppokäyttöinen. Oman oikeusvastuusi ja asiakkaan tietoturvan vuoksi varmista että se täyttää terveydenhuollolta edellytetyn suojaustason ja GDPR:n. Esimerkiksi maksuton Skype tai Doxy.me-ilmaisversio eivät ajankohtaisesti täytä säädöksiä.

2. Turvaa riittävä nettiyhteys!

Kaikki etäjärjestelmät käyttävät nettiä.  Videotapaamisten yleinen riesa on kuvan hidastumiset ja pysähtymiset. Toisin kuin videota streamatessa YouTubessa tai Netflixissa, reaaliaikaisessa videopuhelussa ei ole mahdollista luoda puskuria hidastumisten suojaksi vaan hetkittäisetkin hidastumiset näkyvät heti etätapaamisessa.

Minimoidaksesi häiriöt:

  • Varmista että sinulla ja asiakkaallasi on nopea netti käytössäsi (mieluiten vähintään 5mb lataus- ja lähetysnopeus TEE TESTI).
  • Laajakaista on tasalaatuisempi ja luotettavampi kuin kännykän mobiilinetti
  • Jos mahdollista, korvaa langaton nettiyhteys johdolla. Johto on aina tasalaatuisempi ja varmempi vaihtoehto kuin langaton.
  • Jos käytät langatonta yhteyttä, varmista että olet riittävän lähellä WiFi-reititintä / modeemia ja WiFi-yhteys riittävän vahva
  • Sulje kilpailevat raskaat sivustot ja ohjelmistot ja pyydä tarvittaessa asiakastasi tekemään samoin.
  • Nettiyhteyksiä kuormittavia tekijöitä:
    • nettipelit, videostreamaus-sivut, latautuvat ohjelmistot ja päivitykset, sivut joiden mainokset voivat käyttää streamaus-kapasiteettia, jos on paljon selainikkunoita auki. (Parasta voi olla sulkea kaikki muut sivustot, jos ongelmia esiintyy.)
    • Saman WiFi:n toiset käyttäjät (esim. Netflixin, Yle Areenan tai muun streamauspalvelun katsominen)
  • Käytä uutta ja tehokasta tietokonetta
  • Lue lisää vinkkejä Helsingin Sanomien artikkelista

3. Ohjeista asiakastasi etukäteen

Varmista, että asiakkaasi saa riittävän ohjeistuksen etäyhteyden käyttämiseen liittyvistä käytännön asioista ennen ensimmäistä istuntoa. Osassa ohjelmistoista asiakkaasi saa ohjeet automaattisesti.

On tärkeää, että hän ymmärtää hyvän nettiyhteyden ja riittävän uuden / tehokkaan laitteen merkityksen. Asiakkaan tulee myös esim. osata antaa etäyhteydelle oikeus käyttää mikrofonia ja kameraa. Valittuna tulee olla laitteen etupuolen kamera, mikäli kameroita on laitteessa useita. Tämä voi edellyttää muutoksia laitteen kameroiden oletusasetuksissa.

Ladattavissa ohjelmistoissa asiakkaan on oltava ladannut ohjelman hyvissä ajoin ja selainpohjaisissa ohjelmissa hänen tulee osata käyttää järjestelmän tukemaa selainta.

4. Valitse sopiva paikka herättääksesi luottamusta

Videoyhteyden taustan kuin terapeuttienkaan ei tarvitse olla kiiltokuvamaisen täydellisiä. Pieni asettautumisen pohdinta kuitenkin auttaa luomaan asiakkaalle vaikutelman että hän on hyvissä käsissä myös etänä.

Varmista että tila on rauhallinen. Minimoi mahdolliset häiriötekijät kuten kovat äänet tai keskeytykset. Varmista, etteivät ulkopuoliset voi kuulla keskusteluanne.

Pohdi, mitä haluat taustalla näkyvän ja testaa näkymää laitteeltasi vaikka etukäteen. Valon on parempi tulla kohti kasvojasi kuin takaa ja voimakasta suoraa auringon valoa voi olla hyvä himmentää verhoin tai kaihtimin. Aseta koneesi tai laitteesi alustalle sen sijaan että pitäisit sitä sylissäsi. Vääjäämättä liikuttelet sylissä olevaa laitetta, mikä voi lisätä kuvan pikselöitymistä.

5. Aseta käden ulottuville kuulokkeet

Mahdollisuus kuulokkeisiin auttaa tilanteissa, joissa ääni lähtisi laitteiden kautta kiertämään tai olisi toivottavaa huonompilaatuista. Myös asiakas voi hyötyä kuulokkeiden saatavilla olosta. Kuulokkeet voivat olla hänelle myös keino sulkea pois ei-toivottuja häiriötekijöitä.

6. Saavu etäistuntoon 5 min etukäteen. Ohjeista asiakastasi tekemään ensimmäisellä kerralla samoin

Näin luot puskuria, mikäli tarvitsette hetken tekniikan saamiseksi pyörimään ilman paineen tuntua laskutettavasta ajasta.

7. Keskity istuntoon

Laita puhelimesi äänettömälle ennen istuntoa ja sulje notifikaatiot käyttämältäsi tietokoneeltasi tai älylaitteeltasi. Älä käytä laitettasi muiden asioiden tarkistamiseen tai turhaan tekemiseen etäistunnon aikana. Huomiosi herpaantuminen välittyy asiakkaallesi ja etenkin näppäimistön näpyttely voi kuulua häiritsevästi mikrofonin kautta.

Pyydä myös asiakastasi laittamaan puhelin äänettömälle ja pois kuten kasvotusten istunnollakin ja laittamaan pois käyttämänsä laitteen notifikaatiot, mikäli arvioit sen häneltä onnistuvan.

 8. Asettaudu sopivalle etäisyydelle kamerasta

Jos olet kovin lähellä kameraa voi vaikutelma olla asiakkaalle päällekäyvä ja jos kovin kaukana, voit tuntua etäiseltä. Sopivaa etäisyyttä voi myös säätää istunnon aikana ja siitä voi puhua avoimesti asiakkaan kanssa: se mikä on toiselle tungettelevan lähellä voi olla toiselle turvallista ja läheistä ja mikä toiselle etäistä voi olla toiselle juuri sopiva.

 9. Istunnon ei tarvitse olla teknisesti täydellinen ollakseen hyödyllinen

Hyvään videoyhteyteen on syytä pyrkiä, mutta tutkimustiedon mukaan etäterapia voi olla tehokasta pienistä teknisistä vaikeuksista huolimattakin. On viitettä, että edes huono kuvayhteys ei heikennä terapiasuhteen laatua tai terapian vaikuttavuutta.

On myös tärkeä tiedostaa, että omalla suhtautumisellasi etäterapiaan ja omilla reaktioillasi ajoittaisiin pieniin teknisiin vaikeuksiin viestität niiden merkitystä asiakkaallesi. Omaa suhtautumistasi hyödyntäen voit siis tukea sitä, että siirtymä etäterapiaan tuntuu turvalliselta ja uusi työskentely mielekkäältä myös asiakkaastasi.

 

Tiedote: Ota psykoterapian etäyhteys käyttöösi

Koronavirus lisää psykoterapian etävastaanottojen tarvetta. Tarjoamme psykoterapeuteille mahdollisuuden ottaa terveydenhuoltoon suunniteltu etäyhteys ilmaiseksi käyttöön 30 päiväksi. 

Ilmaisen kuukauden jälkeen voit käyttää etäyhteyttä edulliseen hintaan.